Is perfectionisme een kwaliteit?

Is perfectionisme een kwaliteit

Ontdek hoe gezond jouw perfectionisme werkelijk is én wat je kunt doen om dit meer los te kunnen laten.

Is perfectionisme een kwaliteit?

Vaak wordt perfectionisme gepresenteerd als een kwaliteit. Alsof het iets moois is. Alsof het een goede eigenschap is. Want hé, ‘je doet het tenslotte toch heel goed?’.

Nou, NEE dus!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: perfectionisme is geen kwaliteit! Want ondanks dat het een heel nobel streven is om alles goed te doen werkt perfectionisme juist vaak tegen je.

Perfectionisme als valkuil

Perfectionisme is dus alles behalve een kwaliteit. Sterker nog, het is een enorme valkuil.

Juist door jouw perfectionisme blijf je vaak lang in dingen hangen. Juist door jouw perfectionisme maak je geen keuzes, omdat je constant denkt ‘moet ik dit of dat doen’. Of wanneer je een keuze hebt gemaakt ga je toch weer verder zoeken. Omdat je wel zeker wilt weten dat je écht de juiste keuze hebt gemaakt.

Jouw perfectionisme zorgt er voor dat je niet snel tevreden bent. Dat je altijd wel iets ziet wat beter kan, of wat mooier kan. En waardoor je vooral ziet wat er niet goed gaat in plaats van wat er wel goed gaat….

Perfectionisme kan er ook voor zorgen dat je bijvoorbeeld heel veel tijd kwijt bent met de dingen die je doet. Waardoor jij soms wel 3 dagen bezig bent met iets waar een ander slechts 4 uur over doet. Omdat je het tot in het kleinste detail goed wilt doen. Met als gevolg dat het werk zich opstapelt. En je op een gegeven moment zoveel werk hebt liggen dat de moed je in de schoenen zakt….

En dat is dus exact de reden waarom perfectionisme geen kwaliteit, en ook absoluut niet gezond is. Het enige wat jouw perfectionisme je oplevert is een hoop onrust, stress en frustratie. Het gaat ten koste van je nachtrust, van je ontspanning en misschien zelfs van het contact met alle lieve mensen om je heen. En dus is het hoogtijd om er iets aan te gana doen!

Uit je valkuil en terug naar je kwaliteit

Wat belangrijk is om te weten is dat er onder jouw perfectionisme wel een aantal hele mooie kwaliteiten schuil gaan. Iedereen die last heeft van perfectionisme bezit namelijk tenminste één of meer van de volgende kwaliteiten: zorgzaamheid, behulpzaamheid, nauwkeurigheid, betrokkenheid, doorzettingsvermogen, georganiseerd en/of een groot verantwoordelijkheidsgevoel. En het doel is om uit die perfectionismevalkuil te stappen en terug te komen bij die kwaliteiten die jij van nature in je hebt!

 En nu vraag je je misschien af, ‘ja, maar hoe doe ik dat dan’?. Daarbij zullen onderstaande tips je zeker gaan helpen!

Stap 1: Weet waar je staat

Voor je aan de slag gaat met het toepassen van onderstaande tips is het van belang dat je allereerst weet waar je staat. Want in hoeverre heb je op dit moment eigenlijk last van jouw perfectionisme? Als je dit een cijfer zou moeten geven tussen de 0 en de 10, in hoeverre belemmert jouw perfectionisme je dan in het dagelijks leven? Op het moment dat het je namelijk nauwelijks belemmert heb je de mogelijkheid om allereerst te starten met één kleine aanpassing in je leven en te kijken wat dit voor effect heeft bij jou. Maar op het moment dat jou perfectionisme je in zoverre belemmert dat het je hele dagelijks functioneren beïnvloed is het tijd om het grootser aan te pakken en niet langer te wachten tot het volledig uit de hand loopt en je in een burn-out beland (of erger)… Als jij jezelf dus een 7, 8, 9 of zelfs een 10 scoort raad ik je dan ook van harte aan om niet alleen aan de slag te gaan met onderstaande tips, maar zeker ook mijn gratis Masterclass Kick je perfectionisme de deur uit! te bekijken én vandaag nog jouw GRATIS 1 op 1 doorbraakgesprek te plannen!

Stap 2: Heb heel helder waar je naartoe wilt

Ga eens na bij jezelf hoe je zou willen dat jouw leven er uit zou zien op het moment dat je geen last meer zou hebben van je perfectionisme. Hoe zou je dan opstaan? Welke gedachten zou je dan hebben? Wat zou je op een dag allemaal doen? En, misschien nog wel belangrijker, wat zou je allemaal niet meer doen?

Pas op het moment dat jij héél helder hebt wat je wilt bereiken kan je ook pas stappen gaan zetten om dit te gaan realiseren. Denk hier dus allereerst eens over na. Schrijf het eens op voor jezelf of maak een visonboard met plaatjes van hoe je jouw ideale leven voor je ziet. Sta het jezelf toe om te dromen en ga vervolgens aan de slag met het zetten van stappen. En mocht je meer handvatten willen over hoe je jouw doelen kunt bereiken, lees dan zeker ook even deze blog.

Stap 3: Kies één ding uit en focus je daar volledig op

Ga eens na voor jezelf waar je specifiek het meest tegenaan loopt. Heb je te weinig tijd voor jezelf, omdat je zo ontzettend graag de perfecte werknemer wilt zijn waardoor je uren en uren aan het werk bent en er geen me-time meer overblijft? Zorg er dan voor dat je eerst meer tijd voor jezelf vrij gaat maken en dingen gaat doen waar je energie van krijgt!

Heb je echter vooral moeite met het loslaten van de controle, omdat je bang bent voor wat anderen zeggen als je bijvoorbeeld eens een keer je huishouden niet perfect op orde hebt? Ga dan eens experimenteren met loslaten en doe het eens niet zo perfect.

Of wil je bijvoorbeeld heel graag veel dingen bereiken, maar ben je bang wat anderen van je zullen zeggen als je jouw dromen najaagt? Start dan vandaag nog met het ondernemen van actie en merk hoe goed het voelt om iets te doen wat jou gelukkig maakt, ongeacht wat anderen zeggen!

Het belangrijkste is dat je niet probeert om alles tegelijk te gaan doen. Kies één ding uit waar je het meest tegenaan loopt en start daarmee. Ga experimenteren en maak het leuk voor jezelf!

Stap 4: Maak zoveel mogelijk lol

En daarmee kom ik meteen op de laatste, maar misschien wel meest belangrijke tip: maak zoveel mogelijk lol. Op het moment dat jij geen plezier hebt in wat je doet dan ben je niet op de juiste weg. Het is echt zó ontzettend belangrijk dat jij voor jezelf kiest en dat je dingen doet waar je energie van krijgt. Het leven is écht te kort om je te laten leiden door wat anderen zeggen of van je denken en niet volledig jouw eigen geluk na te jagen.

Dus, waar wacht je nog op. Zet die stap, ga aan de slag, en kies voor jouw eigen geluk. Want geloof mij, dat ben je echt meer dan waard!

Wil je hier meer over weten? Of heb je hier nog vragen over? Neem dan hier contact met me op.

Kan je niet wachten om direct aan de slag te gaan? Bekijk dan hier mijn trainingen.

 

Hi, ik ben Liza!

Ik ben een fantastische, gepassioneerde, energieke en liefdevolle moeder, coach en ondernemer die levens verandert, vreugde en plezier brengt en danst door het leven.

Ik help ambitieuze vrouwen om perfectionisme los te laten en af te rekenen met het gevoel dat het nooit goed genoeg is!

Zelf was ik vroeger een enorme perfectionist, een rasechte controlfreak. Ik weet als geen ander hoe erg je jezelf hier mee in de weg kunt zitten. Maar, ik weet inmiddels ook hoe het anders kan!

Ben jij klaar om jouw perfectionisme voorgoed de deur uit te trappen?

 

 

 

Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk. Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.