Hoe kan ik mijn perfectionisme loslaten?

Uitstelgedrag

Ontdek dé 3 meest praktische tips om je perfectionisme los te laten en jouw innerlijke lefwijf te ontmoeten!

Je weet dat je last hebt van perfectionisme. Sterker nog, je loopt er al jaren meer rond, maar inmiddels ben je het meer dan spuugzat. Je wilt rust aan je hoofd, je niet langer druk maken om de mening van een ander en eindelijk kunnen genieten van jouw mooiste leven. Maar ja, hoe kun je jouw perfectionisme loslaten?

Wat is perfectionisme?

Om je perfectionisme los te laten wil ik allereerst graag even stilstaan bij wat perfectionisme nu eigenlijk is. Vaak wordt er namelijk ook nog wel gesproken over zoiets als ‘gezond’ en ‘ongezond’ perfectionisme. Maar, in mijn ogen is perfectionisme per definitie altijd ongezond. Perfectionisme ontstaat namelijk als gevolg van de angst om niet goed genoeg te zijn. Perfectionisme is als het ware een manier om om te gaan met deze angst. Het enige nadeel is dat dit je vaak op de lange termijn meer kost dan dat het je oplevert…

Gevolgen van perfectionisme

Perfectionisme lijkt op de korte termijn soms wellicht heel fijn (want ja, wie wil nu niet alles perfect voor elkaar hebben?). Maar perfectionisme kan je op de lange termijn ontzettend veel schade toebrengen. Zo kost het vaak niet alleen veel tijd en energie, maar gaat het ook ten koste van je plezier in het leven en de liefde voor jezelf. Perfectionisme leidt vaak tot veel stress, frustratie, teleurstelling, zelfrkitiek en schaamte. Hierdoor wordt de kans dat je beland in een negatieve spiraal bovendien nog eens vergroot. Met als gevolg dat het op de lange termijn zelfs kan leiden tot een burn-out of een depressie.

Hoogtijd om je perfectionisme los te laten

Je hebt het misschien niet door, maar diep binnenin je zit een echt lefwijf. Iemand die gewoon kan denken ‘klaar is klaar’ en tevreden is met ‘goed genoeg’. Een lefwijf die zich helemaal niks aantrekt van wat mensen van haar vinden en zowel aardig voor anderen als zichzelf kan zijn. Een lefwijf die zich laat leiden door haar hart en daardoor echte keuzes durft te maken. En het is aan jou om dit lefwijf in jezelf te ontdekken en te laten shinen! 

3 praktische tips om je perfectionisme los te laten en het lefwijf in jezelf te laten shinen!

Yes, er is ook nog goed nieuws! Je kan jouw perfectionisme loslaten. Hieronder vind je 3 superpraktische tips die je vandaag nog toe kunt passen om van je uitstelgedrag af te komen.

1: Focus op de dingen die wél goed gaan

De meeste mensen die last hebben van perfectionisme hebben heel sterk de neiging om vooral te focussen op alles wat niet goed gaat. Ze zien vooral waar ze niet tevreden over zijn, in plaats van alles wat wel goed gaat. Op het moment dat je echter gaat focussen op wat er allemaal wél goed gaat zal je niet alleen veel meer tevreden zijn, maar je bovendien veel gelukkiger voelen en direct meer rust krijgen in je hoofd. Hoe je dit doet? Schrijf elke dag, bijvoorbeeld aan het eind van de dag, minstens 3 dingen op die je goed hebt gedaan. Of het nu gaat om dat je de vaatwasser hebt uitgeruimd, eten op tafel hebt gezet, een project hebt afgerond of 5 minuten me-time hebt genomen, dat maakt niet uit. Schrijf op wat je goed hebt gedaan en voel hoe trots je op jezelf mag zijn dat dit je is gelukt! 

2: Bedank je innerlijke criticus

Besef je dat je innerlijke criticus (ofwel dat stemmetje in je hoofd) het beste met je voorheeft en je enkel probeert te beschermen. Je innerlijke criticus zal altijd proberen jou veilig te houden en je zekerheid te bieden, en dat gaat nu eenmaal het beste door te doen wat je altijd hebt gedaan, want dat is oud en vertrouwd. Maar… dat wil niet zeggen dat het ook het beste voor je is. En om die reden hebben we vaak de neiging ons hier ook tegen te verzetten.

Alleen, ze zeggen niet voor niets “wat je aandacht geeft groeit”… en hoe meer (negatieve) aandacht jij die stemmetjes in je hoofd geeft, des te meer last je er van zult ervaren. En dus is het hoogtijd om dit anders te gaan doen. 

Ik wil je uitnodigen om in het vervolg als je innerlijke criticus gaat spreken hem/haar te bedanken voor mening door letterlijk ‘dankjewel’ te zeggen. Je zult merken dat door dit te doen jouw innerlijke criticus veel minder de neiging heeft om hard te gaan schreeuwen omdat hij/zij zich als het ware gehoord voelt (misschien wel voor het eerst?).

Door dit te doen zal je merken dan ook merken dat je letterlijk meer ruimte in je hoofd krijgt, waardoor je vanuit rust kunt besluiten naar wie jij wilt luisteren: naar jouw oorspronkelijke idee/gevoel/intuïtie, of naar jouw innerlijke criticus. 

3: Kies voor waar jij écht gelukkig van wordt

Het meest belangrijke wat je kunt doen om je perfectionisme los te laten is om écht 100% te kiezen voor jezelf en voor jouw eigen geluk. Mensen die last hebben van perfectionisme laten zich namelijk vaak leiden door wat anderen mensen van hen verwachten, zonder stil te staan bij wat ze nu eigenlijk zelf willen. Met als gevolg dat je continue bezig bent om te voldoen aan ‘het perfecte plaatje’. En dat is echt doodzonde… (althans, als je het mij vraagt).

Sta dus eens stil bij wat je zelf eigenlijk écht wilt. Bij waar jij gelukkig van zou worden. Laat even alle kaders los en ga eens vrijuit dromen. Stel jezelf eens de vraag: wat als alles mogelijk zou zijn, wat zou ik dan doen? Wat voor werk zou ik dan doen? Waar zou ik dan wonen? Met welke mensen zou ik me dan omringen? 

En ga vervolgens keuzes maken waar jij blij van wordt. Want hoe meer plezier je hebt, des te makkelijker jij je perfectionisme los kunt laten!

4: (Bonustip) Gun jezelf de tijd

Tot slot als laatste (bonus)tip: gun jezelf de tijd. Het loslaten van je perfectionisme gaat vaak niet over één nacht ijs. Je hebt er tenslotte jaren over gedaan om in dit patroon te belanden, en het heeft echt tijd nodig voor je dit kunt doorbreken. En nee, daarmee zeg ik niet dat het jaren hoeft te duren, maar het oplossen in één dag of week is ook niet realistisch. Gun jezelf dus ook de tijd en ruimte om hier mee aan de slag te gaan. En mocht je echt klaar zijn om door te pakken, dan nodig ik je van harte uit om aan de slag te gaan met de Let’s go challenge. In deze challenge ga je 7 dagen volop aan de slag met allerlei tips en concrete oefeningen om jouw perfectionisme los te laten!

Wil je hier meer over weten? Of heb je hier nog vragen over? Neem dan hier contact met me op of download één (of meerdere 😉) van mijn GRATIS cadeautjes.

 

Hi, ik ben Liza!

Ik ben een fantastische, gepassioneerde, energieke en liefdevolle moeder, coach en ondernemer die levens verandert, vreugde en plezier brengt en danst door het leven.

Ik help ambitieuze vrouwen om perfectionisme los te laten en af te rekenen met het gevoel dat het nooit goed genoeg is!

 Zelf was ik vroeger een enorme perfectionist, een rasechte controlfreak. Ik weet als geen ander hoe erg je jezelf hier mee in de weg kunt zitten. Maar, ik weet inmiddels ook hoe het anders kan! 

Ben jij klaar om jouw perfectionisme voorgoed de deur uit te trappen?

 

 

 

Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk. Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.