5 kenmerken van een controle freak (en tips om dat los te laten)

controle freak

Ontdek of ook jij een controle freak bent én wat je er aan kunt doen!

Wat is een controle freak eigenlijk?

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen iemand die graag de controle wil houden en een echte controle freak? Wanneer gaat jouw behoefte om altijd alles zelf te doen en onder controle te houden nu eigenlijk te ver? Want zeg nu zelf, een beetje controle willen uitoefenen is niet erg, toch?

Nou…

Toch wel een beetje.

Natuurlijk kan het heel fijn zijn om alles lekker gestructureerd en overzichtelijk te willen houden, maar het kan ook behoorlijk irritant zijn. Vooral als je hier in doorslaat en je ook nog eens perfectionistisch gedrag ontwikkelt. In zo’n geval ga je jezelf namelijk continu saboteren en dan zit je controledwang je ontzettend in de weg (en in sommige gevallen ook je partner en anderen in jouw omgeving…)

Mocht je jezelf herkennen in onderstaande kenmerken, dan is het hard tijd om op de rem te gaan staan en aan jezelf te gaan werken: 

1. Je wilt altijd alle touwtjes in handen hebben

Je doet het liefste alles zelf, want laten we eerlijk wezen: niemand kan het zo goed als jij. Tegelijkertijd merk je wel dat het nagenoeg onmogelijk is om alles zelf te doen. Hierdoor voel je je constant opgejaagd, want je hebt altijd te weinig tijd.

2. Je stelt hoge eisen aan jezelf

Wat je ook doet, je gaat er altijd voor de volle 100% voor. Maar dan ben je nog niet tevreden. Het kan altijd beter, mooier of leuker.

3. Je neemt weinig tijd voor jezelf

Je staat altijd voor iedereen klaar en vindt het heel belangrijk wat anderen van je vinden en denken. Maar aardig voor jezelf zijn? Daar doe je niet aan. Je neemt eigenlijk bijna nooit tijd voor jezelf. En als je dat eens een keertje doet, dan voel je je schuldig.

4. Je piekert veel

Je vraagt je bij alles wat je doet af wat anderen daarvan zullen vinden. En wat ze wel niet van je zullen denken. Dit kost je megaveel energie en het geeft ontzettend veel stress. 

5. Je hebt weinig zelfvertrouwen

Niets is ooit goed genoeg, jij zelf al helemaal niet. Je bent niet slim genoeg, niet dun genoeg, niet mooi genoeg, niet leuk genoeg en ga zo nog maar even door. Je vergelijkt jezelf met anderen en komt daarbij nooit eens positief uit de bus.

Wat je ook doet, je gaat er altijd voor de volle 100% voor. Maar dan ben je nog niet tevreden. Het kan altijd beter, mooier of leuker.

Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk. Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

Ben jij een controle freak?

Zeg eens eerlijk: hoeveel kenmerken uit het bovenstaande lijstje kon jij aftikken? Als meer dan twee van die kenmerken wel heel herkenbaar waren, dan ben je inderdaad een controle freak. En aardig perfectionistisch 😉

Dat is op zich natuurlijk prima, maar de kans is wel groot dat je er niet gelukkiger van wordt als je daarmee doorgaat. Uiteindelijk zal de stress de overhand nemen en kom je met een burn-out thuis te zitten. Of je lijf begeeft het ineens, omdat je het langdurig hebt uitgeput.

Het is tijd om af te rekenen met jouw leven als controle freak en om je niet langer te laten dwarsbomen door onzekerheid. Om voor eens en voor altijd voor jezelf te kiezen. Voor je eigen geluk. Word een betere versie van jezelf waarbij je kunt loslaten wat anderen van je vinden en voor jezelf kunt gaan staan. Jij kunt in jezelf geloven, je doelen realiseren en trots zijn op wie je bent. Jij bent alleen wel de enige die hierin de eerste stap moet zetten. 

Ben jij het beu om een controle freak te zijn? Bekijk dan mijn trainingen, die gaan je gegarandeerd helpen om een veel relaxter leven te leiden.

Tips om de controle freak in jou vaarwel te zeggen

1: Pak je verantwoordelijkheid

Besef jezelf dat er maar één iemand is die constant bezig is die controle te behouden. En dat ben je zelf. Want ondanks dat het soms wel zo voelt is er niemand die jou dwingt om die controle zo rigide vast te houden. En dus is de keus aan jou om te bepalen wat je wilt doen: wil je de controle freak in jou jouw leven laten beheersen, of kies je er voor om het los te gaan laten?

Het is aan jou om hierin de keus te maken en je verantwoordelijkheid te pakken. Want pas op het moment dat jij 100% de verantwoordelijkheid pakt zal je ook in staat zijn om iets anders te gaan doen. 

2: Ga experimenteren

Ga stap voor stap experimenteren met het loslaten van de controle. Leg je vorken eens op zijn kop in de la, kom eens te laat of bekijk eens een keer niet je mailbox aan het eind van de dag. Laat de controle een heel klein beetje vieren en ontdek wat er gebeurt. Je zult zien dat je de risico’s in je hoofd vaak veel erger inschat dan wat er in werkelijkheid gebeurd. Want zeg nu zelf, wat is nu écht het allerergste wat er kan gebeuren als je de controle ietsjes meer laat varen?

Precies… 

Dus ga eens experimenteren. Zet een kleine stap. Als je bijvoorbeeld van jezelf altijd 100% op tijd moet komen, kom dan eens 2 seconden te laat en zie wat er gebeurt. Of wanneer je altijd 10x een document controleert voor je het publiceert of overhandigt aan je baas, check het dan nu maar 9 keer. Oefen stapje voor stapje met het loslaten van de controle en merk op dat datgene waar je bang voor bent in werkelijkheid vaak helemaal niet gebeurd. 

3: Laat de controle freak in je los en kies 100% voor jezelf!

Met het loslaten van de controle freak in jou komt er als het goed is steeds een beetje meer ruimte in je hoofd en houd je steeds een beetje meer tijd over. Ga deze tijd en ruimte vervolgens besteden aan jezelf. Ga dingen doen waar je blij van wordt. Doe iets wat je plezier geeft en ontdek hoe fijn het is om deze tijd en ruimte voor jezelf te hebben. Maar pas op, voor je het weet ga je er nog lol in hebben om de controle los te laten 😉

Wil je niet alleen experimenteren, maar de controle freak in jou voorgoed gedag zeggen? En kan je niet wachten om direct aan de slag te gaan? Bekijk dan hier mijn trainingen.

 

Hi, ik ben Liza!

Ik ben een fantastische, gepassioneerde, energieke en liefdevolle moeder, coach en ondernemer die levens verandert, vreugde en plezier brengt en danst door het leven.

Ik help ambitieuze vrouwen om perfectionisme los te laten en af te rekenen met het gevoel dat het nooit goed genoeg is!

 Zelf was ik vroeger een enorme perfectionist, een rasechte controlfreak. Ik weet als geen ander hoe erg je jezelf hier mee in de weg kunt zitten. Maar, ik weet inmiddels ook hoe het anders kan! 

Ben jij klaar om jouw perfectionisme voorgoed de deur uit te trappen?

 

 

 

Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk. Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.